Havermout - een goed begin van de dag

  • Geplaatst op
Havermout - een goed begin van de dag

Havermout is zeer rijk aan voedingsvezel en eiwitten en bevat daarnaast veel thiamine (vitamine B1). Dit laatste is vooral van belang voor het goed functioneren van de spieren en het zenuwstelsel. Tenslotte bevat havermout ook allerlei mineralen, waaronder mangaan, magnesium en fosfor. Om havermout te maken wordt door middel van stoom het vochtgehalte van de graankorrel omhoog gebracht. Vervolgens worden de korrels door pletters geleid, waar ze als platte vlokken uitkomen. Het is vrijwel onmogelijk om graankorrels te pletten zonder stoom, want dit extra vocht zorgt ervoor dat je de korrels kunt platdrukken in plaats van ze te verkruimelen. Wij hebben twee soorten havervlokken in ons assortiment: grove havervlokken (artikelnummer 2003-10) linken naar productpagina en fijne havervlokken (artikelnummer 2002-10). linken naar productpagina Fijne havervlokken kennen we beter onder de naam havermout.

Er zijn twee manieren om havermout te bereiden. De ene manier staat bekend als overnight oats en betekent eigenlijk niets anders dan dat je de havermout de avond van tevoren al mengt met (plantaardige) melk naar keuze en tot gebruik de volgende morgen in de koelkast zet. De havermout neemt dan het grootste deel van de melk al op, is daardoor zachter van structuur en heeft een kortere kooktijd nodig, zo’n 1-2 minuten. Wel zo makkelijk de volgende morgen.

De andere manier is de havermout te mengen met (plantaardige) melk naar keuze en deze in  2-3 minuten gaar te koken en vervolgens nog 5 minuten te laten rusten. Vooral met wat vers fruit en/of wat honing of ahornsiroop is havermout een heerlijk, voedzaam ontbijt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »