Onze keurmerken

Biologisch

Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt hiervoor de regels en controle hierop vindt plaats door de onafhankelijke instantie SKAL. Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen. Voor biologisch eten en drinken gelden strenge regels omtrent het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen, bijvoorbeeld kunstmest om gewassen sneller te laten groeien, bij de verwerking van landbouwproducten. Alleen onmisbare E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan. Er worden geen chemische kleur,- geur-, en smaakstoffen en andere hulpstoffen toegevoegd. Ook zijn er voor handelaren, importeurs en opslagbedrijven van biologische producten voorschriften. Zo moet het duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen en is er rekening gehouden met dierenwelzijn.

 

Demeter

Producten met een Demeter-keurmerk gaan verder dan alleen biologisch. Ze voldoen in elk geval aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Boeren en verwerkers die daarnaast als aanvulling voldoen aan de Demeter-normen en -richtlijnen ontvangen na de controle een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-keurmerk voeren. Stichting Demeter is houder van het Demeter-keurmerk voor Nederland en Vlaanderen.

Het keurmerk ontleent zijn naam aan de Griekse godin Demeter, die staat voor vruchtbaarheid en het begin van leven. De biologisch-dynamische (BD) landbouw is gebaseerd op een landbouwcursus die de antroposoof Rudolf Steiner gaf aan het begin van de twintigste eeuw. Het keurmerk zelf stamt uit 1828. Met de biologisch-dynamische landbouw wilde Steiner een antwoord bieden op de gangbare landbouw waarbij de gebruikte methodes zoals chemische bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie en antibiotica voor dieren, roofbouw plegen op de aarde en langzaam maar zeker de vruchtbaarheid ervan verminderen en uitputten.

Biologisch-dynamische boeren zien hun bedrijf als een levend organisme en gesloten kringloop. Ze sturen dan ook een zo natuurlijk mogelijk proces van leven en groeien aan en streven naar een systeem dat de natuur zoveel mogelijk inschakelt, in plaats van uitschakelt. Het landbouwsysteem wordt gevoed door de vruchtbare levenskracht en dynamiek van de natuur zelf, waarin gewassen, planten en dieren alle tijd krijgen om te rijpen, groeien en sterk en volwassen te worden. Ziekten en plagen worden bij de bron aangepakt in plaats van dat ze uitsluitend bestreden worden. De basis van biologisch-dynamisch boeren is een rijk bodemleven dat bereikt wordt door een lage, natuurlijke bemesting en een ruime vruchtwisseling. Door veel en voortdurend gewassoorten af te wisselen, wordt voorkomen dat ziekten zich ophopen in de bodem.

 

Fairtrade


Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we zo de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen. Stichting Max Havelaar is houder van het Fairtrade keurmerk voor Nederland.

In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Samenwerking staat bij Fairtrade centraal. Want samen sta je sterker. Samen weet je meer. Samen bereik je meer. Fairtrade wil de positie van kleinschalig werkende boeren helpen versterken. Krachtenbundeling is de eerste, onmisbare stap in dat proces. Fairtrade werkt daarom met organisaties, nooit met individuele boeren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »